Reguli Table - Cum Se Joaca, Asezare Piese si Altele

Jocul de table poate fi considerat atat joc de noroc (daca este jucat la cazinourile online) cat si un joc de relaxare, atunci cand se joaca intre prieteni. Jocul nu se bazeaza in totalitate pe noroc, cateodata strategia de joc fiind extrem de importanta, care poate aduce victoria.

In acest articol vom vorbi despre cum se joaca table, despre regulile jocului, dar si despre anumite strategii pe care le poti folosi la jocul de table.

100% Bonus pana la 1.000 RON

Bonus 5.450 RON + 800 Rotiri Gratuite

Bonus 2.000 RON + 150 Rotiri Gratis

Ce este jocul de table?

cum se joaca table – reguli si asezare piese

Joc table in doi este un joc care se joaca intre doua persoane. Nu exista posibilitatea ca mai multe persoane sa participe la acelasi joc. Tabla de joc contine 24 de triunghiuri de acelasi dimensiuni, iar pe partea fiecarui jucator participant sunt cate 12 triunghiuri. 

Culorile acestor triunghiuri sunt diverse si pot fi alb/negre, verde/rosu, galben/maroniu si alte combinatii de culori. Fiecare jucator are cate 15 piese proprii de joc, pe care trebuie sa le mute la el in „casa” si sa le scoata afara pentru a castiga jocul.

Asa cum spuneam si putin mai sus, jocul poate fi pur de noroc sau poate implica si strategie. Toate mutarile pe care un jucator le face pe tabla de joc sunt determinate de aruncarea zarurilor. Despre toate acestea vom vorbi in cele ce urmeaza.

5.450 RON + 800 Free Spins

2.000 RON + 150 Rotiri Gratis

720 Rotiri + 3.200 RON Bonus

Reguli table explicate pe intelesul tuturor

In continuare, iti voi prezenta reguli pentru jocul de table.

Ce contine tabla de joc?

Asa cum spuneam si putin mai sus, tabla de joc contine 24 de triunghiuri, cate 12 pe fiecare parte a tablei. Pentru jucatorul din partea de jos, casa este cea care contine triunghiurile numerotate de la 1 la 6, iar pentru jucatorul din partea de sus, casa este cea care contine triunghiurile numerotate de la 19 la 24. Triunghiurile (sau casutele) sunt numerotate de la dreapta la stanga.

Jocul de table mai contine si o pereche de zaruri, care trebuie aruncate pentru a determina cate miscari trebuie sa faca un anumit jucator.

Cum se aseaza tablele

asezarea pieselor de table

Fiecare participant la joc are cate 15 piese proprii, care sunt asezate initial astfel:

 1. Jucatorul de jos (cel care are piese rosii)
 • 5 piese pe triunghiul numarul 6 (in propria casa)
 • 3 piese pe triunghiul numarul 8
 • 5 piese pe triunghiul numarul 13
 • 2 piese in casa adversarului pe numarul 24
 1. Jucatorul de sus (cel care are piese negre)
 • 5 piese pe numarul 19 (in propria casa)
 • 3 piese pe numarul 17
 • 3 piese pe triunghiul 12
 • 2 piese pe triunghiul 1 (in casa adversarului)

Atentie! Triunghiurile sunt numerotate de la dreapta la stanga, incepand cu jucatorul de jos.

Cine incepe jocul de table?

Atat in jocul de table online (la cazinouri online live care ofera acest tip de joc) cat si in jocurile intre prieteni, jucatorul care arunca cel mai mare zar incepe jocul. De exemplu, daca un jucator a dat 6-6, adversarul va trebui sa dea fix aceeasi suma ca sa fie inca o runda de aruncare.

Daca primul jucator a aruncat 6-5, iar al doilea jucator a aruncat 6-4, jocul de table il incepe cel care a aruncat 6-5.

Reguli de mutare a pieselor la table

In orice joc de table, piesele se muta in functie de suma zarurilor aruncate.

Intr-o runda de joc, incepi prin a arunca zarurile. Sa spunem ca ai obtinut 4-3 (adica 7 in total), poti alege sa faci urmatoarele mutari:

 • Sa muti doar o piesa 7 casute
 • Sa muti o piesa 3 casute, iar a doua piesa sa o muti 4 casute
Nu poti sub nicio forma sa faci alte mutari de genul: 5 casute o piesa sau 2 casute alta piesa, si tot asa.
Daca una dintre miscari este blocata de piesele adversarului (trebuie sa aibe cel putin 2 pe un triunghi), nu poti face acea mutare. La fel se aplica si in momentul in care dai o dubla (de exemplu 3-3): daca piesele jucatorului advers iti blocheaza miscarea, ai pierdut automat dreptul de a face mutari in acea runda.

Daca jucatorul advers are o singura piesa pe un anumit triunghi, iar tu ai aruncat un zar care pica pe acea piesa, il poti „da afara”. Ce inseamna asta? Inseamna ca piesa aceea va fi mutata in afara tablei, iar la urmatoarea runda, jucatorul advers trebuie sa dea un zar care-i permite sa introduca piesa de afara in casa ta, pentru a incerca sa o aduca inapoi in casa lui. Daca piesele tale blocheaza in totalitate casa ta, vei da doar tu cu zarul pana in momentul in care eliberezi un triunghi.

Duble

O dubla reprezinta aceeasi suma obtinuta pe zarurile aruncate. De exemplu, daca ai aruncat zarurile, iar acestea indica valoare de 4 (ambele), asta inseamna ca ai dat o dubla. In momentul in care dai o dubla, ai dreptul sa faci 4 mutari si nu 2 asa cum este la un zar normal. Poti sa faci 4 mutari a cate 4 casute.

Marcajul spatiilor

Asa cum spuneam si putin mai sus in acest articol, spatiile de joc sunt demarcate de triunghiuri. De obicei, acestea nu sunt numerotate pe tabla de joc, dar regula spune ca se numeroteaza de la dreapta la stanga din partea jucatorului de jos.
Fiecare jucator are cate 12 triunghiuri (6 in partea dreapta care reprezinta casa, iar 6 in afara casei).

Reguli table: Blocajul

Ca sa intelegi mai bine ce inseamna blocajul, voi incepe cu un exemplu.
Sa spunem ca ai cate 2 piese pe casutele 7 si 8 (in afara casei) si pe casutele 6-3 (in propria casa). Daca adversarul are o piesa pe casuta 2 (in casa ta), orice zar ar arunca nu poate face mutarea. Asta deoarece zarul maxim pe care il poate da este 6, iar 2+6 face 8 (pe care ai cel putin 2 piese). Runda este automat pierduta de acesta, iar tu vei continua sa arunci zarurile pana in momentul in care eliberezi un spatiu de manevra.

Piese descoperite

piese descoperite la table
Spuneam si mai sus ca daca un jucator are o singura piesa pe un anumit triunghi, aceasta poate fi „data afara” daca zarul aruncat de tine pica pe acel triunghi. Daca ai reusit sa dai o piesa a adversarului afara, acesta trebuie sa arunce un zar care sa corespunda unui spatiu liber din propria ta casa. Daca nu reuseste, runda este automat pierduta, iar tu dai din nou cu zarul.

Cum se poate inchide tabla?

Tabla inchisa este acea aranjare table care iti acorda libertate totala de joc. Inchiderea tablei este atunci cand ai cate cel putin 2 piese pe triunghiurile din propria acasa, iar adversarul are o piesa „data afara” de tine. Indiferent ce zar ar arunca acesta, nu va putea introduce piesa in casa ta, deoarece ai cate 2 pe fiecare triunghi.
In momentul in care inchizi tabla, vei continua sa dai cu zarul pana in momentul in care eliberezi un loc in casa, iar adversarul trebuie in acel moment sa dea cu zarul pentru a incerca sa obtina suma triunghiului care este liber sau care contine doar o piesa de-a ta.
De cele mai multe ori, in momentul in care un jucator inchide tabla de joc, acesta are un avantaj important, avantaj care de multe ori se transforma intr-o victorie, daca nu face anumite greseli care sa-i permita adversarului sa-i dea o piesa afara.

Scoaterea pieselor de pe tabla

Ca sa poti scoate piesele in jocul de table, trebuie sa aduci toate piesele tale (15 la numar) in propria casa. In acel moment, aruncarea zarurilor indica de unde trebuie sa scoti piese. De exemplu, daca ai dat 6-4, va trebui sa iei o piesa din triunghiul 6 si o piesa din triunghiul 4. Daca nu ai nicio piesa pe triunghiul 4, va trebui sa muti o piesa de pe triunghiul 5 sau 6 pe triunghiul 1 sau 2, si asa mai departe.

Daca dai o dubla (de exemplu 3-3), iar tu pe triunghiul 3 ai 4 piese de joc, vei lua toate acele 4 piese. Daca de exemplu ai doar 1 piesa, va trebui sa muti 3 piese de pe triunghiurile 4-5-6 (deoarece trebuie sa faci 4 mutari).
In momentul in care un jucator reuseste sa scoata toate piesele in afara tablei, asta inseamna ca a castigat runda de joc.

Reguli privind victoria la table

Spuneam mai sus ca in momentul in care un anumit jucator a scot toate piesele in joc table in doi, acesta castiga. Victoria simpla aduce 1 punct, dar exista si alte reguli specifice care pot sa acorde mai multe puncte pentru o victorie.

Jocul de table in versiunea romaneasca contine si un mart. Ce este acesta?

 • Mart simplu – daca ai adus in casa toate piesele si le scoti pe toate inainte ca adversarul sa scoata macar una intre piesele sale, se cheama ca ai „dat” mart, care se puncteaza dublu. (adica in loc de scorul de 1-0, va fi 2-0).
 • Mart tehnic – acest lucru presupune sa aduci toate piesele in casa si sa le scoti pe toate, atata timp cat adversarul mai are una sau mai multe piese la tine in casa. Mart-ul tehnic valoreaza 3 linii. (adica 3-0).

Sfaturi si strategii despre cum sa joci table

Jocul de table poate fi jucat atat simplu, cat si strategic. Iata cateva sfaturi si strategii pe care le poti aplica la un joc de table.

 1. In primul rand, iti recomand sa inveti regulile jocului. Cu cat cunosti mai bine regulile, cu atat iti este mai usor sa faci mutarile pe tabla de joc si sa intelegi ce se intampla atunci cand arunci zarurile.
 2. Incearca de fiecare data sa ai cel putin 2 piese pe un anumit triunghi. Astfel eviti sa fii „dat afara”.
 3. Daca esti genul de jucator care stie ca are noroc, poti juca foarte agresiv. Asta inseamna sa dai o piesa de-a adversarului afara, chiar daca ulterior piesa pe care ai folosit-o pentru a da afara ramane si ea descoperita. Asta inseamna ca te bazezi pe faptul ca adversarul nu va arunca un zar care sa-ti scoata afara piesa de joc.
 4. Exerseaza jocul de table cu prietenii inainte de a juca cazinouri online pe bani reali. Cu cat joci mai mult table, cu atat inveti mai bine jocul si inveti ce trebuie sa faci pentru a-ti mari sansele de castig.

Exista mai multe variante de table?

Da, exista mai multe variante de table pe tot globul, insa fara dar si poate cea mai raspandita varianta este cea clasica, denumita in engleza „Backgammon”. Aceasta este varianta pe care noi am prezentat-o in acest articol, iar toate regulile de mai sus se aplica in totalitate.

Insa exista si alte variante populare pe glob, ca de exemplu:

 1. Narde – este jocul table raspandit in tari precum Iran, Armenia, Azerbaijan, Georgia si Rusia.
 2. Acey Deucey – este o varianta de table raspandita mai ales in America, ce are radacini in Grecia si Turcia. In aceasta varianta, zarurile de 1 si 2 sunt prioritizate.

Daca esti totusi in cautare de alte jocuri cu zaruri, poti incerca sa joci barbut. Noi avem pregatit un articol special despre reguli barbut.

Poti juca table la cazinouri online?

table la casino online

La cazinourile online din strainatate, da, poti juca table online. Acestea ofera jocuri de table in diverse variante cum ar fi Backgammon sau alte variante populare. Platformele online ofera jucatorilor oportunitatea de a juca table intr-un mediu virtual, fie impotriva altor jucatori, fie impotriva unui software.

Din ce stiu, exista un singur operator de jocuri de noroc online in Romania care oferea joc table in doi. Acesta era Netbet, dar in momentul in care am scris acest articol, am intrat pe platforma operatorului pentru a verifica daca acest lucru mai este valabil.
Din pacate, in acest moment, la Netbet nu mai poti juca table online. Si nu doar la Netbet, nu mai exista niciun alt operator de jocuri de noroc online din Romania care sa ofere acest tip de joc.

Parere: E greu sa inveti regulile la table?

Nu este foarte greu sa inveti regulile de table, deoarece acestea sunt relativ simple. In primul rand, trebuie sa inveti cum se fac mutarile pe tabla de joc si semnificatia zarurilor (in cazul dublelor).
Fara dar si poate, cea mai buna modalitate de a invata jocul de table este sa-l exersezi, atat online (se poate juca si gratis pe diferite site-uri) cat si cu prietenii. Iti recomand sa faci acest lucru inainte de a juca pe bani reali, deoarece, fara sa cunosti in totalitate regulile, exista riscul sa pierzi bani.

Cum se joaca table: Intrebari Frecvente

In acest articol am vorbit despre cum se aseaza piesele la table, cum sa joci table, cate piesele sunt la table si altele. In caz ca n-am reusit sa raspund la tot si mai ai intrebari, ti-am pregatit o lista de intrebari frecvente, impreuna cu raspunsurile aferente.
La jocul de table, obiectivul principal este sa scoti mai repede piesele in afara tablei de joc decat adversarul. Daca ai reusit acest lucru, ai castigat runda respectiva.
Daca ai aruncat zarurile iar acestea indica acelasi numar, asta inseamna ca ai nimerit o dubla. Cand dai o dubla, ai dreptul de a face 4 mutari pe tabla de joc.
Linia tehnica la table este atunci cand ai reusit sa scoti toate piesele in afara tablei de joc, iar adversarul inca mai are piese la tine in „casa”. Linia tehnica este considerata o victorie tripla (3-0).
La jocul table, piesele se pot muta in functie de numerele obtinute pe zaruri. De exemplu, daca ai dat un zar de 6-4, asta inseamna ca poti muta o piesa 6 casute, iar alta piesa 4 casute. Insa poti muta si o singura piesa 10 casute, daca triunghiul pe care pica este liber.
Daca adversarul tau are piesele pozitionate in asa fel incat iti blocheaza inaintarea pieselor, este obligatoriu sa treci randul. Asta inseamna ca ti-a facut un blocaj, deci ai pierdut automat acea runda.
Content Writer – Casino
Salut! Eu sunt Sorin, iar pasiunea pentru jocuri video mi-a dat sansa de a incepe o cariera in domeniul content writing-ului. Avand cunostinte si despre cazinourile online, am decis sa intru in acest domeniu si sa va ofer informatiile necesare despre acestea.
Alte articole utile: